Tinovul Mohoş
Mohoşul este fratele geamăn al lacului Sfânta Ana, a cărui suprafaţă pe timpuri a fost de 4 ori mai mare decât cel al fratelui său. Unde au dispărut acele vremuri frumoase?Tinovul Mohoş este situat la 1.050 m altitudine, într-unul din rămăşiţele unui crater al Ciomadului. Din nefericire Mohoşul a îmbătrânit mai repede decât fratele lui, apa acestuia secând, transformându-se într-o adevărată mlaştină. „Pinetul sphagnos” copleşit de afine care se ascunde sub minunaţii pini, este o adevărată atracţie. Din lacul de odinioară au rămas doar câteva ochiuri de apă, care se uită sumbru printre copacii întunecaţi. Aici putem admira o floră aparte, mai multe plante carnivore, ca de ex.drosera rotundifolia, şi mai mult de 20 de specii de muşchi. Regăsim aici merişorul de munte, brădişorul, pinul şi alte specii de plante de tip relict, de ex. răchiţa.
În pofida faptului că, Tinovul Mohos este o rezervaţie, care poate fi vizitată doar cu ghid însoţitor, atmosfera lumii alpine a mlaştinilor îl vrăjeşte pe vizitator.
„Acolo pe vârful munţilor este un lac, acoperit cu vegetaţie deasă: cel care calcă pe el, este tras în jos de plantele acvatice sub peluza iluzorie.”
Jókai Mór: Cetatea Băile Bálványos