„Această lume este ţara zânelor şi a uriaşilor, acolo unde personajele din mitologia secuiască apar în alinul dimineţii, în ceaţa care se evaporă, în nori, ape şi în nunta Pământului şi a Cerului”
Munţii Ciomad – Pucioasa, datorită numeroaselor comori naturale şi culturale, sunt consideraţi cei mai cunoscuţi şi vizitaţi din regiunea Transilvaniei, conservând în acelaşi timp şi cel mai spectaculos centru al erupţiei vulcanice din partea de est a bazinului Transilvaniei. Conurile vulcanice tinere ale muntelui, aflat la confluenţa munţilor Ciucului şi Bodoc sunt spectaculoase. Impactul acesteia se datorează valorilor sale naturale şi peisagistice. Lacul Sfânta Ana este situat în centrul muntelui Ciomad, şi este singurul crater rămas intact din Europa Centrală. În craterul mai mare s-a format Tinovul Mohos sau „Kukojzás”, bogat în floră periglacială şi lacuri. Pe muntele Pucioasa se găseşte cea mai mare mofetă din Europa cu cel mai mare debit de gaz emanat, peştera Pucioasa. Pe acest munte regăsim şi numeroase izvoare de apă minerală, cu compoziţii chimicale sub cele mai diferite forme. De-a lungul anilor în jurul acestor izvoare au fost înfiinţate staţiuni balneare. Regiunea se mândreşte cu valori de interes european, chiar cu unele care sunt considerate unice în întreaga lume.
Sursă: „Pe tărâmul zânelor şi a uriaşilor”, Herczeg Ágnes — Jánosi Csaba (Globul, ediţia XXII. nr. 6 – 17 din septembrie-octombrie 2004⁄5)
Natura 2000
Pensiunea Gorgan se situează pe teritoriul Natura 2000, motiv pentru care în amenajare s-a pus mare accent pe respectarea principiilor rezervaţiilor. Natura 2000 reprezintă totalitatea teritoriilor naturale protejate în Uniunea Europeană. Putem distinge 2 arii ale „Natura 2000”: protecţia păsărilor şi a habitatelor naturale. Scopul reţelei constă în protecţia diversităţii biologice ale Europei. De obicei teritoriile Natura 2000 sunt de dimensiuni mari şi nu exculd activităţile umane, însă, în cazul oricăror construcţii sau investiţii infrastructurale, se examinează impactul investiţiilor asupra speciilor şi a habitatelor importante din punct de vedere al protecţiei mediului, fiind întreprinse toate măsurile necesare pentru prevenirea distrugerii habitatelor sau chiar pentru înlocuirea acestora.