Peşterea Pucioasa (Puturosu)
Moştenirea activităţilor vulcanice din trecut sunt acele nenumeroase izvoare, în cea mai mare parte de apă rece şi acele emanaţii de gaze sulfuroase „aburi puturoşi din stomacul munţilor”, a căror putere tămăduitoare este bine cunoscută oamenilor de decenii. Şi nu numai că este cunoscut, dar este şi folosit pentru tratarea bolilor trupului şi sufletului. Frumuseţea peisajului, natura plină de viaţă, puterea naturii care poate fi percepută de om, oferă şi o experienţă sacrală. Făcând baie în aceste ape, sau experimentând o baie în gaze, fără să ne dăm seama suntem implicaţi în secretele naturii. Se naşte în interiorul nostru respectul şi umilinţa faţă de natură, iar această stare ne ajută să învingem bolile din corpul nostru.
Vârful Pucioasa cu o altitudine de 1184 m, are origine vulcanică şi se află în munţii Bodoc. Din crăpăturile pereţilor stâncoşi este emanat hidrogen sulfurat şi bioxid de carbon, ca şi în peşterea Pucioasa care se află la o altitudine de 1053 m. Denumirea acestuia/acesteia provine din mirosul specific al hidrogenului sulfurat, asemănător oului stricat.
Peşterea Pucioasa nu s-a format pe cale naturală, în trecut avea destinaţia de mină de sulf. În timpul revoluţiei din anii 1848 – 49 aici au exploatat componentul necesar preparării prafului de puşcă. În zilele noastre peştera funcţionează ca mofetă, pereţii fiind acoperiţi de un strat de sulf, care în acelaşi timp arată şi gradul de saturaţie al sulfului. Unde începe linia galbenă, se termină viaţa. Componentele gazelor care se evaporă, intră în sistemul vascular prin pielea omului având un efect curativ, motiv pentru care peşterea Pucioasa din Turia este una dintre cele mai cunoscute mofete din ţară. Pe pereţii săi se gãsesc picãturi de “vitriol” care au fost şi sunt şi azi folosite de oameni pentru tãmãduirea si vindecarea ale afecţiunilor ochilor. “Alţii….sunt cu întreg corpul în aburii sulfuraţi, ţinându-şi capul peste nivelul acestuia, îşi expun corpul pe o perioadă mai îndelungată la o senzaţie voluptoasă de încălzire, care vindecă şi cele mai grave cazuri de reumatisme şi răceli….”. Şi în prezent putem observa femei şi bărbaţi bătrâni urcând dealul abrupt, cu spatele cocoşat, respirând cu greutate, pentru ca odată ajunşi în peşteră şi stând pe bancă să-şi trateze durerile. Odată ajunşi în peşteră, sângele circulă mai rapid, ochii sclipesc şi apar poveştile ştrengare din trecut.„Peşterile sulfuroase şi aluminoase de pe coasta muntelui Pucioasa expiră vapori magici, care face ca focul să se stingă, aurul să se înnegrească, îngreunând respiraţia, însă toate acestea ajută sănătăţii, la fel cum tămâia goneşte spiritul rău. La nivelul taliei scorburile sunt umplute cu aer proaspăt. Pe pereţi curg picături de cristal; capacitatea vindecătoare ale acestora concurează cu panaceul personajului biblic Tobias.”
Dr. Herrmann Antal